תזונה בגיל הזהב
ההזדקנות היא תהליך טבעי של הגוף המשפיעה על היבטים רבים, וביניהם תזונה. תזונה בגיל השלישי הינה חשובה כיוון שהיא משתנה בהתאם לצרכים של הגיל השלישי וכדאי לדעת יותר על תזונה בגיל השלישי על מנת לסייע לגוף להתמודד עם השינויים החלים בו.
שינויים פיזיולוגיים, פסיכולוגיים וסוציו אקונומיים משפיעים על תזונה בגיל השלישי. מבחינה פיזיולוגית הגוף דורש יותר חלבון, סידן וויטמינים, אך קשיים בלעיסה ובבליעה לצד חוסר תיאבון, חוסר ידע, בעיית נגישות, מצב רוח ירוד ומחלות שונות עשויים להביא לירידה בצריכת המזון.
מעבר לכך, האוכלוסייה בגיל השלישי חשופה יותר לפגיעה על ידי מחלות אקוטיות וכרוניות המחייבות התאמה תזונתית מוקפדת, ולכן קיימת חשיבות רבה ותשומת לב מיוחדת בכל הנוגע לתזונה בגיל השלישי.
תזונה בגיל השלישי, מה חשוב לדעת
תזונה בגיל השלישי צריכה לכלול אכילה מגוונת מכל קבוצות המזון, תוך שימת לב למרקמים ולטעמים אשר מתאימים לבעיות וקשיים בלעיסה, בבליעה ובנגישות לאוכל.
יש לצרוך דגנים, בעיקר דגנים מלאים, כאשר יש להתאים את צורת הדגנים למצב הקשיש במידה והוא מתקשה ללעוס ולאכול, כמו למשל דייסה או משקה דגנים.
חשוב להקפיד על שתיית מים של לפחות שמונה כוסות שתייה ביום המורכבים ממים, תה, קפה ומיצים טבעיים.
יש להקפיד על צריכה מגוונת של ירקות ופירות טריים על קליפתם, כאשר לשים לב לצריכת ירקות מונעי גזים ושלשולים וכמובן המקלים באופן כללי על מערכת העיכול. בנוסף, יש לאכול גם ירקות מבושלים בטיבול עדין.
כאשר צורכים חלבונים יש להקפיד על חלבונים בעלי איכות ביולוגית גבוהה, כלומר חלבונים אשר תכולת השומן בהם הינה בינונית עד נמוכה. בחלבונים קיים ויטמין B12, ברזל וסידן ברמה גבוהה, החשובים ביותר לשימור הגוף ולכן הכרחיים במסגרת תזונה בגיל השלישי. יחד עם זאת מומלץ להתייעץ לגבי הכמות המומלצת ליום. חלבונים ניתן למצוא במוצרי חלב, בשר וביצים.
תזונה בגיל השלישי כוללת גם צריכה חיונית של שמנים כאשר הדגש הוא על שומן חד בלתי רווי ושומן שיש בו אומגה שלוש.
חשוב לזכור כי תזונה בגיל השלישי כוללת פעמים רבות גם תוספי מזון, כיוון שלעיתים הקשיש לא יכול לקבל את כל הדרוש לו מהמזונות הקיימים. לכן חשוב לבצע בדיקות שנתיות באופן קבוע כדי לאתר חוסרים בויטמינים ומינראלים בגוף. במקרה וקיים מחסור שכזה, יש ליטול תוספי תזונה על פי המלצת הרופא.
תזונה בגיל השלישי הינה חשובה וחיונית לשמירה על בריאות האדם המבוגר ומניעת מחלות כרוניות ואקוטיות, אשר מסכנות בעיקר את האוכלוסייה המבוגרת. תזונה בגיל השלישי, המתבצעת באופן נכון ותחת מעקב, מאפשרת גם שמירה על איכות החיים, על הבריאות ועל החיוניות הפיזית והנפשית של הקשיש.
.